Homepage

Bakine International School of African Arts is een internationaal cultureel centrum dat zowel in Nederland als Senegal actief is. De doelstelling van Bakine is om door middel van verschillende activiteiten in Nederland en Senegal de traditionele muziek en cultuur uit de Casamance bij een groter publiek bekend te maken.... vanaf lien

In Nederland organiseert Bakine percussie- en danslessen en workshops. Ook organiseert Bakine reizen naar Abené in de Casamance (Zuid-Senegal).

 

Het gezicht achter Bakine is Paco Diedhiou.

Als klein kind, geboren en getogen in de Casamance, de zuidelijkste provincie van Senegal, maakte hij al deel uit van verscheidene dans- en theatergroepen in Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance. Later nam hij percussie lessen bij Samba Guèye, componist, zanger, danser, veelzijdig muzikant en choreograaf.

In 1983 formeerde hij samen met een vriend de groep BAKINE. Ze maken traditionele muziek van verschillende etnische groepen uit de Casamance en Guinee-Bissau m.b.v. verschillende percussie-instrumenten, balafoon, gitaar en zang.

In Cap Skirring (Casamance) heeft hij gedurende 6 jaar met BAKINE opgetreden in kampementen en hotels, waaronder Club Mediterrane. Tevens gaf Paco op het strand en in de kampementen dans- en percussielessen aan toeristen.

In 1989 kwam hij naar Nederland en is daar doorgegaan met het maken van muziek en het geven van danslessen in Amsterdam en elders in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland. De dansen die hij in zijn danslessen behandelt zijn dansen van de Diola en de Mandingue, etnische groepen uit de Casamance. Enkele van de dansen zijn: Lèndjeng, Madiba, Féré, Sipa, Bougerabou en King.

In de loop der jaren heeft hij veel concerten gegeven in Nederland en ook in het buitenland met Afrikaanse muzikanten, maar ook met muzikanten van andere komaf.
Nieuws: Bakine op AT5
34 Amsterdamse scholen hebben zich verenigd in Stichting Amos. Deze nieuwe stichting onderscheidt zich door een bijzondere vorm van onderwijs: het ondernemend leren. Ondernemend leren stimuleert kinderen in het ontwikkelen van eigen initiatieven en om samen te werken met anderen. Paco geeft al geruime tijd les op de Kraemerschool in Amsterdam.
AT5 besteedde hier aandacht aan en maakte een videoreportage.
DE FOTO'S
Bekijk hier enkele foto's van het Bakine, de workshops en de omgeving.

WORKSHOPS & LESSEN IN SENEGAL


Ben je geintereseerd in een workshop van 2 weken in senegal/gambia vanaf 18 juli neem dan contact met ons op via aanmeldingsformulier.

Vanaf (in totaal) 6 mensen gaat de workshop door, dus we houden u op de hoogte van het aantal inschrijvingen.

Deze workshop van 2 weken kost 750 euro en is inclusief: volpension, lessen, gebruik van (percussie)instrumenten en vervoer van Banjul-Abéne-Banjul. Het vliegticket Amsgterdam-Banjul-Amsterdam, excursies, drankjes, reis- en annuleringsverzekering en vaccinaties zijn hierbij niet meegerekend

UITERSTE INSCHRIJFDATA WORKSHOP SENEGAL:

Zomer 2006: 1 juli 2006
Winter 2006: 28 september 2006

Vóór deze data moeten het aanmeldingsformulier én het volledige bedrag bij ons binnen zijn.

Houdt rekening met beperkte inschrijving!
Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding.
U meldt zich aan door dit formulier in te vullen:
U ontvangt dan meer informatie van ons.

Uw inschrijving is pas definitief als het gehele bedrag is overgemaakt op Postbankrekening 7982902 ten name van M.L. Diedhiou, Amsterdam, onder vermelding van muziekreis Bakine, Abené.
DE LOCATIE
De workshop vindt plaats in Abéné, een gastvrij en levendig Mandingodorpje met zo'n 1500 inwoners en is gelegen in de meest zuidelijke provincie van Senegal, de Casamance. Abéné ligt ongeveer 15 kilometer van de grens met Gambia.

In het dorp is een kleine moskee, een kerkje, een school, een paar kleine winkeltjes met de meest noodzakelijke levensbehoeften, een telefoonkabine waar ook naar Nederland gebeld kan worden en een kleine kliniek. De plek waar de workshop wordt gehouden ligt in een bosrijke omgeving, tien minuten lopen van het strand en de Atlantische Oceaan.

In de vrije uurtjes zal dan ook menigeen in het heerlijke water te vinden zijn. U kunt dagelijks genieten van een exclusieve west Afrikaanse keuken. 's Avonds zullen er rond het kampvuur muziek en dansoptredens en jamsessies plaats vinden.

DE WORKSHOP
De workshop biedt u een scala aan ritmes aan voor djembé, doundoun, serouba, kes kes en bougerabou, kora, zang en dans. Deelname geeft u tevens een unieke kans om op de meest aangename manier kennis te maken met de Zuid-Senegalese bevolking. De workshop bestaat per week uit vijf dagen les van vier uur per dag. De weekenden bieden genoeg vrijheid om bijvoorbeeld op excursie te gaan naar vogeleiland, de stad Zuiginchor of Gambia.

09.00-10.00    uur ontbijt
10.00-11.30    les
11.30-11.45    koffie- en theepauze
11.45-13.15    les
13.30-14.30    middageten (warm)
14.30-20.00    vrij
20.00-21.00    avondeten (warm)
21.00-23.30    (optredens / jam-sessie bij het kampvuur)

VOOR WIE ZIJN DE WORKSHOPS BEDOELD?
Iedereen is welkom. De groepen zullen naar niveau worden ingedeeld; beginners, gevorderden en professionals. Elke week worden er vijf dagen lessen percussie en dans van vier uur gegeven.Er zal les gegeven worden in de traditionele Malinké- en Mandingoritmes. Dus djembé, doundoun en serouba. Eventueel ook bougerabou.

WORKSHOPS & LESSEN IN NEDERLAND


Ook in nederland worden lessen djembe en serouba gegeven ondermeer in Enkhuizen. Iedere maandagavond vanaf 19:30 in Cultureel Centrum de Drommedaris worden lessen djembe gegeven aan beginners en gevorderden.

Vanaf 4 September beginnen we weer met een nieuwe reeks.

Beginnerslessen zijn van 19:30 tot 20:30. Gevorderden spelen van 20:30 tot 21:30.

Als u les wilt, neem dan contact met ons op. Wilt u een keer een les bijwonen dan kan dat. Laat het ons even weten en we nemen een extra djembé voor u mee.

INFORMATIE


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Paco Diedhiou
Breehornstraat 121
1024 HZ Amsterdam
m. +31 (0)6-14558351
e. info@bakine.nl
Bertolt Zalm
Nassaustraat 16
1601 BG Enkhuizen
m. +31 (0)6-41821430
e. info@esamaye.nl