Over Bakine

Over Bakine

Bakine, International School of African Arts is een cultureel centrum in het zuiden van Senegal, gelegen aan de kust van de Atlantische in Abéné. Bakine organiseert diverse activiteiten, zoals workshops, rondreizen en excursies, waarbij de muziek, cultuur en natuur van West-Afrika centraal staan.

Over Bakine
Het gezicht achter Bakine is Paco Diedhiou.

Als klein kind, geboren en getogen in de Casamance, de zuidelijkste provincie van Senegal, maakte hij al deel uit van verscheidene dans- en theatergroepen in Ziguinchor, de hoofdstad van de Casamance. Later nam hij percussie lessen bij Samba Guèye, componist, zanger, danser, veelzijdig muzikant en choreograaf.

In 1983 formeerde hij samen met een vriend de groep BAKINE. Ze maken traditionele muziek van verschillende etnische groepen uit de Casamance en Guinee-Bissau m.b.v. verschillende percussie-instrumenten, balafoon, gitaar en zang.

In Cap Skirring (Casamance) heeft hij gedurende 6 jaar met BAKINE opgetreden in kampementen en hotels, waaronder Club Mediterrane. Tevens gaf Paco op het strand en in de kampementen dans- en percussielessen aan toeristen.

In 1989 kwam hij naar Nederland en is daar doorgegaan met het maken van muziek en het geven van danslessen in Amsterdam en elders in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland. De dansen die hij in zijn danslessen behandelt zijn dansen van de Diola en de Mandingue, etnische groepen uit de Casamance. Enkele van de dansen zijn: Lèndjeng, Madiba, Féré, Sipa, Bougerabou en King.

In de loop der jaren heeft hij veel concerten gegeven in Nederland en ook in het buitenland met Afrikaanse muzikanten, maar ook met muzikanten van andere komaf.